The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE ZONE > Sportster Motorcycle Era Specific and Model Specific > EFI Sportster Motorcycle Talk (2007 and up)
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Notices

EFI Sportster Motorcycle Talk (2007 and up) For 2007 and above Sportsters

Active Threads
0 Free to a Good Home (pay $8 shipping only):2014 FSM, used
Last Post: rocketmangb
Posted On: 41 Minutes Ago
Replies: 3
Views: 281
0 Lost compression?
Last Post: Fridge
Posted On: 47 Minutes Ago
Replies: 40
Views: 1,149
0 Screw Loose's Repairs
Last Post: Screw Loose Dan
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 304
Views: 44,247
0 1962 XLCH Front Wheel WTB
Last Post: brianbbs67
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 1
Views: 49
0 33.4 fork axle help
Last Post: IXL2Relax
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 19
Views: 256
0 What oil temp do you run
Last Post: 78ironhead
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 88
Views: 16,619
0 How dangerous is 2k clear coat really?
Last Post: Whitewalls
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 18
Views: 560
4 Cross Country Prep
Last Post: brianbbs67
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 11
Views: 302
0 Intake manifold gasket fitment
Last Post: rocketmangb
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 14
Views: 213
0 Fuel Pump Problems
Last Post: hammer6315
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 255
Views: 134,240
0 2 wire turn signal installing on 1 wire bike
Last Post: IXL2Relax
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 1
Views: 70
0 Sportsterpedia Progress
Last Post: IXL2Relax
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 162
Views: 31,753
0 Patriot Defender whats the next best exhaust?
Last Post: Randy_rots
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 153
Views: 24,104
0 How to remove internal throttle cable
Last Post: The Doctor71
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 2
Views: 106
0 Carb issues
Last Post: 60Gunner
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 6
Views: 122
0 Peanut, 3.3 or 4.5 gas tank ?
Last Post: Diogenes415
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 217
Views: 55,866
0 Fact or Fiction - HP Claims
Last Post: jcro61
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 739
Views: 85,438
0 How many miles do you have on your rubbermount?
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 381
Views: 69,944
0 What brand synthetic oil do you use
Last Post: Ridneck1986
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 377
Views: 92,289
0 2018 East Coast Meet & Greet
Last Post: cotton1
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 621
Views: 34,687
0 Right Angle Plug Caps and Leads
Last Post: rocketmangb
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 1
Views: 79
0 Best Riding/Motorcycle Memes-Let's see 'em!
Last Post: Lone Rider
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 175
Views: 24,208
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: trainman
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 7,116
Views: 508,227
0 What kind of saddle do you use on your sporty?
Last Post: Ridneck1986
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 263
Views: 63,844
0 End of the road for me
Last Post: jcn59
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 18
Views: 625
0 Poll: Hwy Pegs: fwd mount or crash bar mount?
Last Post: jammantoo
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 62
Views: 22,437
0 Hot Chicks on Hot Bikes
Last Post: lugster
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 8,980
Views: 1,275,732
0 Sudden stiff rear brake pedal.
Last Post: rocketmangb
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 4
Views: 165
More...
Members Birthdays
stevervp, philvet (75), outlawreb (63), rabes56 (62), Bigmatt (60), Beaker666 (54), hippiemwc (54), wumm883c (52), 2wheeltodd (51), israel (46), XRWeasel (44), Stitch (41), Dekooy (35), Titaniumrust (35), Ameri-Deutsch (34)
Tags
electrical problems

Sponsored Links
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 13th June 2018
xElvis's Avatar
xElvis xElvis is offline
Biker
 
Join Date: May 2017
Posts: 14
Sportster/Buell Model: XL883
Sportster/Buell Year: 2008
xElvis has disabled reputation
Default Electrical Gremlin and weird Speedo Behavior

The electrical gremlin crawled in through a tail light, I suspect. Odd, I know.
Basic facts, then basic story, then ramblings as I drooled over the problem so far.
2008 XL883. Bone stock, basically. 91k miles. Ran fine this winter and spring, daily.


Story: On Thursday, I took the controls and throttle off of the bars, to check fit of new bars. Placed all back on old bars, rode to work Friday. Nothing weird I recall.
On Saturday, I take tail light plastic off to check wires with multimeter for which to cut into. No cutting / splicing done, just the plastic connectors.
Turn bike on. Multimeter reads one hot line to tail light, 1 cold, 1 ground. Tie off brake lever. Still one hot, one cold, one ground. WTF. Check upstream, the connector where the harness attaches into tail light. Same thing. Blue line hot, all others cold. WTF.
Now, signals, front and rear, don't work. Front ones light for running, no blinking for signal. Speedometer's digital readout ... is worse. Won't show, when bike is off. Normally can get total miles, and clock. Nothing. Turn key on. Nothing. Hit kill switch to arm the bike, now I get digital readout. Hit starter, goes blank again. Speedo also not working when digital is out. Signals NEVER worked again, beyond running lights of front one. Headlight is fine, hi and lo. I checked where the tail light harness plugs in under the seat, also still hot / all cold.
On Monday, 2 of my 4 trips, the speedo and digital readout worked, even after bike was running. 2 of 4, it went blank / dead as described above. Now, some times, when I park the bike, after hitting kill switch, the battery and check engine lights come on, if I can see anything there at all.
I checked for diag codes, and found only U1016 in the St section. Googling this gave me little help.

Reminders, I did not pull any wire from any connector (though always possible one loosened, I don't see any signs of that). The only 3 connectors I opened were for the tail light harness.

So, how bad is this? Dying ECU? a simple short I can't find? I am not a fan of electrical hunts, but my easy weekend project to move the plate has gone south in a hurry.
I THINK I've eliminated worn wire in rear fender, by checking upstream under the seat. While there, I looked at the ground on the frame which still looked perfectly good.
I have swapped fuses from spare to lights, no help, no change. I have swapped system relay for ignition, no help, no change.



Any suggestions? The schematic makes my eyes go crossed, but I can at least read it, and amazingly, the wires are even the colors advertised.
__________________
xElvis - DOT Certified Cage-Free - '08 883 91k+ miles
Reply With Quote
  #2  
Old 13th June 2018
Toejam503's Avatar
Toejam503 Toejam503 is offline
Subscribing Biker
 
Join Date: May 2010
Location: Dakota Territory
Posts: 244
Sportster/Buell Model: XL 1200 C
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 178305
Toejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant future
Default

Does it have a security system? If it does I'd start there. Otherwise, it sounds like it all started when you tested the taillight.
Reply With Quote
  #3  
Old 13th June 2018
xElvis's Avatar
xElvis xElvis is offline
Biker
 
Join Date: May 2017
Posts: 14
Sportster/Buell Model: XL883
Sportster/Buell Year: 2008
xElvis has disabled reputation
Default

no security system besides a padlock and angry owner.
Reply With Quote
  #4  
Old 13th June 2018
Toejam503's Avatar
Toejam503 Toejam503 is offline
Subscribing Biker
 
Join Date: May 2010
Location: Dakota Territory
Posts: 244
Sportster/Buell Model: XL 1200 C
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 178305
Toejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant futureToejam503 has a brilliant future
Default

I work in a Chevy Garage and for the last ten years we have had to be careful using a regular test-light because they can back-feed current and destroy a module. In an instant. Most of the testing is continuity tests for me. Disconnect the battery and try some continuity tests on the wires you opened up and go from there. If you had spiked anything it was probably the TSM (turn signal module). You'd be surprised to know that a lot of the modules have to work together to work properly.
Reply With Quote
  #5  
Old 13th June 2018
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 5,278
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by xElvis View Post
Story: On Thursday, I took the controls and throttle off of the bars, to check fit of new bars.
<SNIP>
Now, signals, front and rear, don't work. Front ones light for running, no blinking for signal. Speedometer's digital readout <SNIP> Won't show, when bike is off. Normally can get total miles, and clock. Nothing. Turn key on. Nothing. Hit kill switch to arm the bike, now I get digital readout. Hit starter, goes blank again. Speedo also not working when digital is out. Signals NEVER worked again, beyond running lights of front one. Headlight is fine, hi and lo.
You may have pulled the Speedo harness connector loose during your bar checks...

But... (the problem may be unrelated since it has 91K on the clock)

Your model year has a history of corrosion & gunk in the fuse/relay tray - Start there - Remove fuses & relays - Clean every, front & back - apply dielectric grease to all contacts & reinsert fuses & relays...

Next, check both battery cables (tug hard on both ends of both cables & check for corrosion & breaks inside the cable sheath)...

Then check all grounds - remove connections - clean contacts - apply copper-based anti-seize compound and retighten well - Be sure to check the Battery ground, the Powertrain ground and the engine-to-frame ground strap under the bike...

NOW - Use your meter to take some voltage readings off the battery - Key OFF, Key ON, Cranking the Engine...

Here's the Sportsterpedia section on checking the battery cables, voltages and grounds:
http://sportsterpedia.com/doku.php/t...place_to_start
Please report your SPECIFIC METER READINGS from those tests...


IXL _ ___ _____ _______ >>>> My Build & Ride Reports Are Here <<<<
2 Relax
FREE Organized Tech Info - Check Out The XLForum Sportsterpedia
__________________
### The ride is more enjoyable to nowhere in particular! ###
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Sponsored Links
All times are GMT +1. The time now is 07:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC