The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle General Discussion and Problems
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Notices

Sportster Motorcycle General Discussion and Problems For discussing problems about your Sportster motorcycle that don't fit anywhere else.

Active Threads
0 Lithium battery earthx
Last Post: Tucsonmax1
Posted On: 21 Minutes Ago
Replies: 47
Views: 1,602
0 Official XL Forum Random Image Thread (NO NUDITY!)
Last Post: Graywolf
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 42,018
Views: 6,503,723
0 Metal Polishing
Last Post: Graywolf
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 33
Views: 1,616
0 What's the difference between 2010, 2013 & 2016 XL883L
Last Post: Mike'sXL883
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 2
Views: 98
0 Quick and probably stupid question
Last Post: harley506d
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 24
Views: 509
0 What did you do for your sporty Today?
Last Post: Nibelungen
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 5,503
Views: 637,279
0 Lets see your off season builds
Last Post: cycowrencher
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 1,149
Views: 125,745
0 03 xlh 88"
Last Post: splineman
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 55
Views: 1,688
0 Food porn
Last Post: Nibelungen
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 924
Views: 128,247
0 This is gonna hurt.
Last Post: Stairman
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 7,573
Views: 1,418,718
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: Stairman
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 8,741
Views: 721,173
0 Hydraulic conversion for wet clutch
Last Post: Serious Blac
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 19
Views: 1,453
4 What is the best CCW? Glock? S&W? Sig?
Last Post: Ireeman
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 5
Views: 122
6 Secret photo"s of folkies loft
Last Post: Ireeman
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 1,462
Views: 207,752
0 Mixture screw has no effect. Need help!
Last Post: harley506d
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 19
Views: 633
0 Not such a bargain after all...
Last Post: riverdog
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 7
Views: 537
0 Range With EFI 4.5 Gal Tank
Last Post: SLW210
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 144
Views: 53,886
0 Relatively Interesting Road Sign
Last Post: sportytrace
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 16
Views: 187
0 Best Riding/Motorcycle Memes-Let's see 'em!
Last Post: sportytrace
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 251
Views: 36,202
10 Suspension pointers
Last Post: shipwreck
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 5
Views: 191
0 Got New Bike - 2002 Sportster Project
Last Post: jammantoo
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 19
Views: 579
0 Woulda, shoulda, coulda...engine guards
Last Post: Bone
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 16
Views: 380
0 Roads I'd like to ride.
Last Post: sportytrace
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 684
Views: 40,385
0 Brake shoe removal/installation tool
Last Post: IronMick
Posted On: 10 Hours Ago
Replies: 2
Views: 102
6 Custom Racer with Aluminium Frame and Sportster Engine
Last Post: bochy_s
Posted On: 10 Hours Ago
Replies: 95
Views: 13,694
0 How many helmets?
Last Post: clif02
Posted On: 10 Hours Ago
Replies: 200
Views: 27,696
0 6v battery box needed
Last Post: Medyo Bastos
Posted On: 11 Hours Ago
Replies: 0
Views: 38
0 ....1
Last Post: Graywolf
Posted On: 11 Hours Ago
Replies: 4,689
Views: 233,587
0 What Sort Of Sporty Have You Got?
Last Post: Vegas_Charger_Fan
Posted On: 11 Hours Ago
Replies: 1,050
Views: 277,054
5 Jiffy Standing
Last Post: WI_duker
Posted On: 12 Hours Ago
Replies: 5
Views: 514
More...
Members Birthdays
vlmuke, wazza (47), Grizzwold (43), redtacoma31 (33)
Sponsored Links
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 1 Week Ago
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default New sporty starting problems

The other day I posted that I had 4 error codes on my 07 1200C. Someone suggested the relays. I swapped out the two relays with the ones from working 07 1200L and the diagnostics now give zero errors. But it still won't start. I bought two relays and put in my 1200L to get that back to working.

I hear the fuel pump kick in when I turn the 1200C on, it's getting good spark (put in new plugs anyway). Both batteries are at 13.2 volts after being on the tender. But it won't start.

Any ideas?
__________________
07 1200XL
Central MI
Reply With Quote
  #2  
Old 1 Week Ago
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default

What's odd is that sometimes if I hold in the clutch when trying to start I can hear from the exhaust that it tried to fire
Reply With Quote
  #3  
Old 1 Week Ago
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 5,639
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

2007 was the first year for the 'Neutral' and 'Clutch Lever' interlocks to be implemented in the TSM... If in gear (or failed Neutral Switch), the Clutch Lever must be pulled in order to start the bike... It is the Starter Relay that is prevented from operating if the interlocks are not right....

Did the Start Button turn over the motor?

You said it wouldn't start but didn't explain whether you meant the engine wouldn't turn over or the starter turns it over but it won't fire up...

You also said it has spark --- Did you mean when trying to start or just when testing the coils?


Sporsterpedia Diagnostic Section:
http://sportsterpedia.com/doku.php/t...:ref:trouble01



IXL _______ >>>> My Motorcyle Chronicles Are Here<<<<
For FREE Sportster Tech Info, catalogued from the XLForum,
Check Out The Sportsterpedia
__________________
### The ride is more enjoyable to nowhere in particular! ###

Last edited by IXL2Relax; 1 Week Ago at 20:36..
Reply With Quote
  #4  
Old 1 Week Ago
bustert's Avatar
bustert bustert is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 8,535
Sportster/Buell Model: 1200s
Sportster/Buell Year: 2001
Sportster/Buell Model #2: xlch
Sportster/Buell Year #2: 1974
Reputation: 1355214
bustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond repute
Default

good info mr. lax

if you removed power from the ecu, the codes could have been erased. there are soft and hard codes, some readable and some only with scan tool.
some codes are erased after so many start cycles and/or scan tool and some by loss of power.
all seem suspect of low voltage / high resistance on the system relay circuit.
this is where noids and inline spark tester come in handy.
Reply With Quote
  #5  
Old 1 Week Ago
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default

Had spark plugs connected and it has good spark. Starter turns it over but won't fire. It does fire with starter fluid.
Reply With Quote
  #6  
Old 1 Week Ago
bustert's Avatar
bustert bustert is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 8,535
Sportster/Buell Model: 1200s
Sportster/Buell Year: 2001
Sportster/Buell Model #2: xlch
Sportster/Buell Year #2: 1974
Reputation: 1355214
bustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond repute
Default

starter fluid, i cringe when i see it used.
however, you now know it is fuel.
Reply With Quote
  #7  
Old 1 Week Ago
Lone Rider's Avatar
Lone Rider Lone Rider is offline
Senior Chief Master Mechanic
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 998
Sportster/Buell Model: 1200
Sportster/Buell Year: 2003
Reputation: 404177
Lone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by CrazyDave View Post
Had spark plugs connected and it has good spark. Starter turns it over but won't fire. It does fire with starter fluid.
Did you pull the plugs and see the spark, a white spark will not run the bike, it will however; back fire out the exhaust, it should be a fat blueish spark, so if you are sure you have a "good" spark, then the only thing missing is fuel, unless you have something blocking airflow.

A white little snap on the plugs usually is a good indicator of a bad ignition.
__________________
"Throw off those chains of reason and your prison disappears" Neil Peart
Reply With Quote
  #8  
Old 1 Week Ago
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 12,875
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 4586238
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Was harness ground serviced?

http://xlforum.net/forums/showthread.php?t=2071603
Reply With Quote
  #9  
Old 1 Week Ago
Toejam503's Avatar
Toejam503 Toejam503 is offline
Subscribing Biker
 
Join Date: May 2010
Location: Dakota Territory
Posts: 758
Sportster/Buell Model: XL 1200 C
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 892471
Toejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond repute
Default

It fires WITH starting fluid? Check that it's getting fuel?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #10  
Old 6 Days Ago
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 12,875
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 4586238
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Toejam503 View Post
It fires WITH starting fluid? Check that it's getting fuel?
Poor harness ground would affect injectors.
Suggested on previous thread, but no reply.
Injector connections should also be checked.
Could also be bad fuel.
Could also be major vacuum leak.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Sponsored Links
All times are GMT +1. The time now is 15:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC