The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle Electrical > Sportster Motorcycle Electrical and Ignition
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Notices

Active Threads
0 Automotive Motor Oil In Sportster
Last Post: Fifty150
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 18
Views: 344
0 Off Road Lights
Last Post: Fifty150
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 2
Views: 50
0 Keep & Kill
Last Post: Graywolf
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 24,620
Views: 1,451,431
0 1974 sportster vin issues! what the heck did I buy?
Last Post: Hippysmack
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 79
Views: 4,873
0 78 Ironhead switchgear parts
Last Post: Hopper
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 4
Views: 130
0 Sportster S on the dyno
Last Post: crfblur
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 3
Views: 262
0 HSR idle mixture screw
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 2
Views: 40
0 KT - 2021 - You're In It Now
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 67
Views: 11,912
0 Snippets
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 494
Views: 67,701
0 Stroker pistons
Last Post: kitabel
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 78
Views: 4,284
0 First start question
Last Post: Fivecats
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 55
Views: 1,443
0 Hammer 1275 clang noise, slow oil feed, kinked crankcase vent.
Last Post: Turbo Sporty 48
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 1,405
Views: 93,383
0 Should I buy a Sportster??
Last Post: riceburner
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 528
Views: 214,163
0 Not funny... I Crashed it....
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 28
Views: 2,161
0 Q cams in 73 xlh ??
Last Post: Ferrous Head
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 36
Views: 1,729
0 Official XL Forum Random Image Thread (NO NUDITY!)
Last Post: Graywolf
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 51,985
Views: 8,748,640
0 Front deflection
Last Post: denguy
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 1
Views: 59
0 what are acceptable oils for primary ?
Last Post: brucstoudt
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 24
Views: 2,295
0 What song do you have stuck in your head?
Last Post: iNSaNeSHaNe
Posted On: 10 Hours Ago
Replies: 2,413
Views: 257,305
0 This week on Craig's list
Last Post: Fivecats
Posted On: 10 Hours Ago
Replies: 5,366
Views: 876,104
0 Do Loud Pipes in fact save lives?
Last Post: Steve9
Posted On: 10 Hours Ago
Replies: 2,605
Views: 313,857
0 Ran out of gas.
Last Post: Hellbent_4
Posted On: 11 Hours Ago
Replies: 167
Views: 26,736
0 Food porn
Last Post: Stairman
Posted On: 11 Hours Ago
Replies: 2,495
Views: 576,133
0 This is gonna hurt.
Last Post: Stairman
Posted On: 11 Hours Ago
Replies: 8,901
Views: 2,072,691
0 Best seat for long rides
Last Post: Diogenes415
Posted On: 12 Hours Ago
Replies: 145
Views: 41,465
0 need help with 68 XLH
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 12 Hours Ago
Replies: 10
Views: 448
0 Finally some nice weather in the northeast!
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 12 Hours Ago
Replies: 53
Views: 6,222
0 2021 Iron Butt Rally
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 12 Hours Ago
Replies: 132
Views: 13,919
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: Stairman
Posted On: 13 Hours Ago
Replies: 32,089
Views: 3,728,356
0 Was your 1st bike a Sportster?
Last Post: riceburner
Posted On: 13 Hours Ago
Replies: 1,052
Views: 293,775
More...
Members Birthdays
black pearl (77), SDREDD (60), pig (58), BonRu (56), wandawells42 (52), cbass (48), HawkeyeTX, SxysCowboy (38)
Tags
charging problem, charging system, electrical, generator, ironhead

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 20th August 2012
ReverendHate ReverendHate is offline
Biker
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Sportster/Buell Model: xlh
Sportster/Buell Year: 1973
Reputation: 10
ReverendHate is an unknown quantity at this point
Angry 1973 Ironhead not charging

Ok, I'm new here and I'm not sure if this is the right place to post but anyways, here is the issue.

I bought a basket case 1973 sportster, had the motor built up, runs like a sewing machine.

So... I drive 25 miles, the battery dies, it still had the old style mechanical regulator on it so I put a solid state one on it, along with a new battery since they were both pretty old. I polarize the generator and... nothing, still no charging. Had the generator checked out, seemed ok just not putting out enough. The generator looks like it came with the bike 40 years ago so I get a new one of those and everything should be ok. Change the gear, bolt it up, polarize it... nothing. It is still not charging and the generator seems to be putting out negative voltage. At idle I am getting about -6 volts, the old generator was doing the same crap. I've polarized it without it hooked up to anything. I check the voltage at the post without it hooked up, just spinning, still negative voltage. I hook it up to the regulator and the battery, polarize it, same thing, negative volts. Has anyone seen anything like this before or have any tips on what to check for, i.e. bad grounds, ect. I've taken a lot of the unnecessary wiring out of the situation, the gauge lights, stuff like that. What am I missing here.

I appreciate any help and can possibly provide more info if needed.

Thanks,
Tony
Reply With Quote
  #2  
Old 20th August 2012
IronMick's Avatar
IronMick IronMick is offline
Rider Of The Iron Steed
 
Join Date: Dec 2003
Location: London, ON Canada
Posts: 32,686
Sportster/Buell Model: XLH
Sportster/Buell Year: 1978
Reputation: 1280342
IronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond repute
Default

This Sticky from the IronHead forum may help ...

Ironhead Charging System Checkout
http://xlforum.net/forums/s...ad.php?t=39146

Best to post this ? in the IronHead forum, here ...

Ironhead Sportster Motorcycle Talk (1957-1985)
http://xlforum.net/forums/forumdisplay.php?f=7
__________________
Mick
IronHead Forever!

Visit Mick's WebSite
[And Check Out My Autobiog]
Reply With Quote
  #3  
Old 20th August 2012
ReverendHate ReverendHate is offline
Biker
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Sportster/Buell Model: xlh
Sportster/Buell Year: 1973
Reputation: 10
ReverendHate is an unknown quantity at this point
Default

I've read through that sticky quite a while ago actually and is where I've determined most of my issues and just replaced parts. I've been trying to research this problem for a while. Sorry if I posted in the wrong thread.
Reply With Quote
  #4  
Old 25th August 2012
kj_walther kj_walther is offline
Biker
 
Join Date: May 2012
Posts: 74
Sportster/Buell Model: ironhead
Sportster/Buell Year: 1975
Reputation: 22
kj_walther is an unknown quantity at this point
Default

if you follow micks checkout from top to bottom as he sais..... he has solved every one of my problems..... thanks bud
Reply With Quote
  #5  
Old 25th August 2012
Fridge's Avatar
Fridge Fridge is offline
Senior Custom Bike Builder
 
Join Date: May 2012
Location: Way down yonder in....
Posts: 2,726
Sportster/Buell Model: XLCH/H
Sportster/Buell Year: 1973
Other Motorcycle Model: Road King Classic FLHRCI
Other Motorcycle Year: 2007
Fridge has disabled reputation
Default

Check to be sure the grounding of the regulator isn't inhibited by paint,rust,corrosion,etc. by placing a star washer between the regulator ground and frame.
That's strange that it isn't putting out any voltage to the battery at over 2000 rpm's,and negative 6 volts at idle with brand new items.
Are you sure you're polarizing as per FSM?
"A" terminal on genny to battery positive,,,,, momentarily.

Could the A and F wires be on the wrong terminals?
A green wire should be on the F terminal and a tan wire should be on the A
Reply With Quote
  #6  
Old 25th August 2012
ReverendHate ReverendHate is offline
Biker
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Sportster/Buell Model: xlh
Sportster/Buell Year: 1973
Reputation: 10
ReverendHate is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by Fridge View Post
Check to be sure the grounding of the regulator isn't inhibited by paint,rust,corrosion,etc. by placing a star washer between the regulator ground and frame.
That's strange that it isn't putting out any voltage to the battery at over 2000 rpm's,and negative 6 volts at idle with brand new items.
Are you sure you're polarizing as per FSM?
"A" terminal on genny to battery positive,,,,, momentarily.

Could the A and F wires be on the wrong terminals?
A green wire should be on the F terminal and a tan wire should be on the A
I have a newer style solid state voltage regulator and from what I can tell, it doesnt have a ground wire coming from it. does the generator ground to the engine through the bolts that hold it on. the problem i'm having is that the generator is putting out negative voltage just by itself, without it being hooked up to the voltage regulator, and obviously not the battery. it seems to not want to polarize at all. could this be a bad ground strap on the battery?
Reply With Quote
  #7  
Old 25th August 2012
IronMick's Avatar
IronMick IronMick is offline
Rider Of The Iron Steed
 
Join Date: Dec 2003
Location: London, ON Canada
Posts: 32,686
Sportster/Buell Model: XLH
Sportster/Buell Year: 1978
Reputation: 1280342
IronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond reputeIronMick has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by ReverendHate View Post
I have a newer style solid state voltage regulator and from what I can tell, it doesnt have a ground wire coming from it. does the generator ground to the engine through the bolts that hold it on. the problem i'm having is that the generator is putting out negative voltage just by itself, without it being hooked up to the voltage regulator, and obviously not the battery. it seems to not want to polarize at all. could this be a bad ground strap on the battery?
The ACCEL regtulators have a non-threaded hole in the back. I do not know what it is for, but i use a self-tapping bolt [or a tap and a regular bolt] there to attach a ground wire. Otherwise just make a hole somewhere safe.

I do not know if the gen needs to be grounded or not; never thought about it. But yes, it is grounded thru the bolts.

The two contacts on the gen should be labelled A and F, with the letters embossed into the metal case. Some older models have these reversed.

How are you testing for testing for volts from the gen? There is no such test in the 70 to 78 manual; there are two specialized volts tests in the 79-up manual.

If you are testing between the A and the F then you are doing it wrong. Do only the tests in the Sticky i quoted earlier. The best test is the test for amps. It is the most intuitive, easy to understand for all of us. The volts tests can be understood only by someone who understands the theory of the generator.

Follow the polarizing procedure in the Sticky. Watch for the spark and listen carefully for the gentle clunk. You should get both. If not there is probably a problem requiring the gen to be dismantled.
Reply With Quote
  #8  
Old 25th August 2012
ReverendHate ReverendHate is offline
Biker
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Sportster/Buell Model: xlh
Sportster/Buell Year: 1973
Reputation: 10
ReverendHate is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by IronMick View Post
The ACCEL regtulators have a non-threaded hole in the back. I do not know what it is for, but i use a self-tapping bolt [or a tap and a regular bolt] there to attach a ground wire. Otherwise just make a hole somewhere safe.

I do not know if the gen needs to be grounded or not; never thought about it. But yes, it is grounded thru the bolts.

The two contacts on the gen should be labelled A and F, with the letters embossed into the metal case. Some older models have these reversed.

How are you testing for testing for volts from the gen? There is no such test in the 70 to 78 manual; there are two specialized volts tests in the 79-up manual.

If you are testing between the A and the F then you are doing it wrong. Do only the tests in the Sticky i quoted earlier. The best test is the test for amps. It is the most intuitive, easy to understand for all of us. The volts tests can be understood only by someone who understands the theory of the generator.

Follow the polarizing procedure in the Sticky. Watch for the spark and listen carefully for the gentle clunk. You should get both. If not there is probably a problem requiring the gen to be dismantled.
Thanks for all the info, I will look into it more this weekend. I appreciate all the help.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 08:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC