The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle Era Specific and Model Specific > Ironhead Sportster Motorcycle Talk (1957-1985)
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Ironhead Sportster Motorcycle Talk (1957-1985) For all those that wanna talk about Ironhead Sportster Motorcycles

Active Threads
0 xlcr elusive parts
Last Post: Speedyone
Posted On: 1 Minute Ago
Replies: 16
Views: 596
3 Wtb, Wts, Wtt, Wtg (Ironhead)
Last Post: brendan
Posted On: 1 Minute Ago
Replies: 51
Views: 240,113
0 Sportster Tacho
Last Post: harley506d
Posted On: 4 Minutes Ago
Replies: 3
Views: 11
0 Questions on popping after start
Last Post: mickey t
Posted On: 4 Minutes Ago
Replies: 0
Views: 1
0 Ride Report w/ 100's of Photos & Video - 8 States, 2 Countries & 2 Big Surprises
Last Post: DK Custom
Posted On: 12 Minutes Ago
Replies: 4
Views: 176
4 The no-debate OIL POLL
Last Post: 60Gunner
Posted On: 32 Minutes Ago
Replies: 266
Views: 69,337
0 Wet Sump Ifo, fix and tools
Last Post: Ferrous Head
Posted On: 52 Minutes Ago
Replies: 82
Views: 5,986
0 lighter clutch
Last Post: Glamazon
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 10
Views: 159
0 This week on Craig's list
Last Post: Ferrous Head
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 4,438
Views: 539,831
3 Shaky Dave Recovery
Last Post: brucstoudt
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 41
Views: 6,824
0 Official XL Forum Random Image Thread (NO NUDITY!)
Last Post: Davo_137
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 45,464
Views: 7,177,404
0 Keep & Kill
Last Post: Graywolf
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 14,260
Views: 801,914
0 Roads I'd like to ride.
Last Post: Stairman
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 2,556
Views: 218,328
0 Share your Man Cave Garage ideas
Last Post: Iron Mike
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 5
Views: 90
0 70 XLCH Piston, Connecting rod issue
Last Post: Wilkinson949
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 76
Views: 4,806
5 What year is the most collectible Sportster.
Last Post: Toejam503
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 3
Views: 103
0 Benelli tank on 79’ sportster
Last Post: Fatylonghous
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 0
Views: 30
0 diagnose noise in engine after rebuild
Last Post: Hippysmack
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 11
Views: 326
0 Think my stator needs replaced
Last Post: Hippysmack
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 29
Views: 1,568
0 Best Battery Maintainer and/or Booster?
Last Post: NLXL
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 17
Views: 377
0 Huge cock up (XR1200 Clutch Mod)
Last Post: IXL2Relax
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 66
Views: 2,298
0 Do you use premium gas in your Sportster?
Last Post: THEWILDONE
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 1,789
Views: 369,109
0 Cheap 7200B bearing = NO!
Last Post: THEWILDONE
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 15
Views: 1,067
0 Food porn
Last Post: Stairman
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 1,670
Views: 289,047
0 Grüezi aus der Schweiz
Last Post: DéDé
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 8
Views: 126
0 Crusty's Travels
Last Post: moparnut72
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 2,579
Views: 339,722
0 Greetings from Florida Panhandle
Last Post: juzyHD
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 7
Views: 89
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: Stairman
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 14,945
Views: 1,411,064
0 Younger Bike
Last Post: farmall
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 14
Views: 373
0 "DualSport" Trike suspension
Last Post: farmall
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 8
Views: 1,236
More...
Members Birthdays
Sponsored Links
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #31  
Old 3 Weeks Ago
Medyo Bastos Medyo Bastos is online now
Biker
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 39
Sportster/Buell Model: xlch
Sportster/Buell Year: 1966
Reputation: 10
Medyo Bastos is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by Seeny View Post
the ground is wired to the 'L' terminal on the generator and the positive is connected to the same terminal on the ignition switch as my headlight.

Thinking out loud:

Can you separate things on your switch logically?

Generator, and coils to ignition post on switch;

lights and other things to acc post?



Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #32  
Old 3 Weeks Ago
doodah man's Avatar
doodah man doodah man is online now
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: May 2009
Location: 37° 25' 28" N by -80° 03' 42" W
Posts: 10,334
Sportster/Buell Model: XLCH
Sportster/Buell Year: 1975
Reputation: 657384
doodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond reputedoodah man has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Seeny View Post
Just to confirm this is whats happening with the generator light as well. Its flickering very low on idle but then goes out under load...

This to me makes me think that the generator/reg are doing their job?? I'm probably wrong.
that sounds like normal operation for the gen light, but definitely not for the tail light. it should stay on solid.
__________________
i cut my deck to the queen of spades, but the cards were all the same
Reply With Quote
  #33  
Old 3 Weeks Ago
The Doctor71 The Doctor71 is offline
Land Speed Record
 
Join Date: Mar 2010
Location: Toronto, Ontario
Posts: 709
Sportster/Buell Model: xlch
Sportster/Buell Year: 1971
Sportster/Buell Model #2: xlh
Sportster/Buell Year #2: 1974
Other Motorcycle Model: xl1200cp
Other Motorcycle Year: 2011
The Doctor71 has disabled reputation
Default

Your headlight / taillight should not function the way you’ve described.

I would (temporarily) remove the headlight / taillight circuit from play. aka disconnect the lighting wire(s) from the switch.

Re-test your gen & see if that changes anything.
Reply With Quote
  #34  
Old 3 Weeks Ago
Seeny Seeny is offline
Biker
 
Join Date: May 2016
Posts: 17
Sportster/Buell Model: xlch
Sportster/Buell Year: 1971
Reputation: 10
Seeny is an unknown quantity at this point
Default

With the ignition and generator hooked up (no acc) the reading is still the same when the motor is on
Reply With Quote
  #35  
Old 3 Weeks Ago
Seeny Seeny is offline
Biker
 
Join Date: May 2016
Posts: 17
Sportster/Buell Model: xlch
Sportster/Buell Year: 1971
Reputation: 10
Seeny is an unknown quantity at this point
Default

The problem seems linked to the taillight, which is strange as it shares the same circuit and fuse as the headlight. You can see in my diagram that the headlight and taillight are joined before the fuse. The headlight doesn’t seem to show any of the same symptoms yet when the temporary generator light is connected the taillight and generator light both flicker the exact same way.

Any chance the age and condition of the switch could be a factor?
Reply With Quote
  #36  
Old 3 Weeks Ago
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 6,897
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

You really need to separate the devices to see what works & what does not...

I looked at your schematic - I would pull both the headlight fuse & the generator fuse...

Then run the bike (not riding) with just the battery (don't use the brake)...

Check the voltage readings across the battery terminals...

If you still have those jumping numbers, I would suspect your battery and/or your meter...

IXL _______ >>>> My Motorcycle Chronicles Are Here <<<<
For FREE Sportster Tech Info from the XLForum:
Explore The Sportsterpedia - The Best Kept Secret on the XLForum!
__________________
### The ride is more enjoyable to nowhere in particular! ###
Reply With Quote
Sponsored Links
  #37  
Old 3 Weeks Ago
Seeny Seeny is offline
Biker
 
Join Date: May 2016
Posts: 17
Sportster/Buell Model: xlch
Sportster/Buell Year: 1971
Reputation: 10
Seeny is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by Seeny View Post
Some interesting observation today. Where I thought I had blown my recent taillight bulb on the ride last weekend, it turns out that it hasent actually blown (yet) but in fact its actually reacting to the voltage much like the generator light that I have just hooked up. On idle the taillight is flickering (very unstable and dim) but under load its going out completely.

Just to confirm this is whats happening with the generator light as well. Its flickering very low on idle but then goes out under load...

This to me makes me think that the generator/reg are doing their job?? I'm probably wrong.
Just to support the observation above as well as my previous post.

https://youtu.be/CNnjRLDQx5s
Reply With Quote
  #38  
Old 3 Weeks Ago
Seeny Seeny is offline
Biker
 
Join Date: May 2016
Posts: 17
Sportster/Buell Model: xlch
Sportster/Buell Year: 1971
Reputation: 10
Seeny is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by IXL2Relax View Post
You really need to separate the devices to see what works & what does not...

I looked at your schematic - I would pull both the headlight fuse & the generator fuse...

Then run the bike (not riding) with just the battery (don't use the brake)...

Check the voltage readings across the battery terminals...

If you still have those jumping numbers, I would suspect your battery and/or your meter...
Is this different to disconnecting the acc from the switch all together? I did this and the readings were the same.
Reply With Quote
  #39  
Old 3 Weeks Ago
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 6,897
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by Seeny View Post
Is this (removing both fuses) different to disconnecting the acc from the switch all together? I did this and the readings were the same.
Yes - because if you disconnect the Acc wire from the keyswitch, the generator is still connected to the battery...

Try removing both fuses and then run the engine & see what the meter reads across the battery...

Have you tried a different meter?


IXL _______ >>>> My Motorcycle Chronicles Are Here <<<<
For FREE Sportster Tech Info from the XLForum:
Explore The Sportsterpedia - The Best Kept Secret on the XLForum!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Sponsored Links
All times are GMT +1. The time now is 23:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC