The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle General Discussion and Problems
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Sportster Motorcycle General Discussion and Problems For discussing problems about your Sportster motorcycle that don't fit anywhere else.

Active Threads
5 Summer time heat
Last Post: Bob F
Posted On: 1 Minute Ago
Replies: 22
Views: 729
0 This week on Craig's list
Last Post: GA_Ironhead
Posted On: 5 Minutes Ago
Replies: 3,850
Views: 433,670
0 Valve adjustment question
Last Post: gpydeski
Posted On: 8 Minutes Ago
Replies: 4
Views: 82
0 What Sort Of Sporty Have You Got?
Last Post: CT XR rider
Posted On: 9 Minutes Ago
Replies: 1,068
Views: 295,200
5 1200 or 883
Last Post: Jarlaxle
Posted On: 11 Minutes Ago
Replies: 1,014
Views: 309,731
0 Hi from Buffalo
Last Post: Phappus
Posted On: 16 Minutes Ago
Replies: 0
Views: 1
0 lucas oil additive....
Last Post: 60Gunner
Posted On: 29 Minutes Ago
Replies: 30
Views: 9,260
0 Spectro STL 75W140
Last Post: Four Speed
Posted On: 30 Minutes Ago
Replies: 30
Views: 419
0 70 xlch tuneup and intake manifold
Last Post: frogg_nutts
Posted On: 38 Minutes Ago
Replies: 27
Views: 697
0 Tried starting the bike this morning, batter charged, but bike wont turnover?
Last Post: rejeanprimeau
Posted On: 40 Minutes Ago
Replies: 8
Views: 147
0 Runs rough on highway.
Last Post: 60Gunner
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 20
Views: 414
0 Modified heads
Last Post: wrkdWS6
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 4
Views: 173
0 Too HOT to ride?
Last Post: Toejam503
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 313
Views: 22,425
0 If You Have An '04+ (Buell's too), Please Read (Oil Usage)
Last Post: JaKaL
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 152
Views: 22,168
0 Are the 04s the red headed step child?
Last Post: Folkie
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 71
Views: 5,061
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: Stairman
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 10,368
Views: 910,178
0 Roads I'd like to ride.
Last Post: Stairman
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 1,435
Views: 125,576
0 Hi from NY state
Last Post: Toejam503
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 9
Views: 121
0 Food porn
Last Post: Stairman
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 1,234
Views: 210,926
0 How to convert my dual disc '79 to a single 11.5" disc front end
Last Post: wrkdWS6
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 18
Views: 630
0 Engine stabilizers
Last Post: Gazotenekes
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 2
Views: 141
0 Was your 1st bike a Sportster?
Last Post: gpydeski
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 983
Views: 221,056
0 900 dual carb front head
Last Post: Iron Mike
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 31
Views: 1,281
0 1981 ironhead xlh PROJECT
Last Post: IronMick
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 8
Views: 313
0 How many miles do you have on your rubbermount?
Last Post: roadsterboy
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 419
Views: 80,790
0 Do people notice your bike?
Last Post: brettxlch
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 1,159
Views: 309,708
5 Why Are You Still Married?
Last Post: brettxlch
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 156
Views: 20,271
0 Oil Tank Cap doesn't fit right
Last Post: Folkie
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 30
Views: 3,380
0 New Photo Challenge: Show Us Your Bike Next to a Lighthouse!
Last Post: NLXL
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 52
Views: 9,332
0 Official XL Forum Random Image Thread (NO NUDITY!)
Last Post: Stairman
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 43,217
Views: 6,746,652
More...
Members Birthdays
mailmanjohn (52), 93customsporty (52), markmopar (52), ironheadTX (48), Austin-W (47), dcarterjr (47), MaX_01 (35)
Sponsored Links
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 9th November 2018
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default New sporty starting problems

The other day I posted that I had 4 error codes on my 07 1200C. Someone suggested the relays. I swapped out the two relays with the ones from working 07 1200L and the diagnostics now give zero errors. But it still won't start. I bought two relays and put in my 1200L to get that back to working.

I hear the fuel pump kick in when I turn the 1200C on, it's getting good spark (put in new plugs anyway). Both batteries are at 13.2 volts after being on the tender. But it won't start.

Any ideas?
__________________
07 1200XL
Central MI
Reply With Quote
  #2  
Old 9th November 2018
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default

What's odd is that sometimes if I hold in the clutch when trying to start I can hear from the exhaust that it tried to fire
Reply With Quote
  #3  
Old 9th November 2018
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 6,038
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

2007 was the first year for the 'Neutral' and 'Clutch Lever' interlocks to be implemented in the TSM... If in gear (or failed Neutral Switch), the Clutch Lever must be pulled in order to start the bike... It is the Starter Relay that is prevented from operating if the interlocks are not right....

Did the Start Button turn over the motor?

You said it wouldn't start but didn't explain whether you meant the engine wouldn't turn over or the starter turns it over but it won't fire up...

You also said it has spark --- Did you mean when trying to start or just when testing the coils?


Sporsterpedia Diagnostic Section:
http://sportsterpedia.com/doku.php/t...:ref:trouble01



IXL _______ >>>> My Motorcyle Chronicles Are Here<<<<
For FREE Sportster Tech Info, catalogued from the XLForum,
Check Out The Sportsterpedia
__________________
### The ride is more enjoyable to nowhere in particular! ###

Last edited by IXL2Relax; 9th November 2018 at 19:36..
Reply With Quote
  #4  
Old 9th November 2018
bustert's Avatar
bustert bustert is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 8,889
Sportster/Buell Model: 1200s
Sportster/Buell Year: 2001
Sportster/Buell Model #2: xlch
Sportster/Buell Year #2: 1974
Reputation: 1628938
bustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond repute
Default

good info mr. lax

if you removed power from the ecu, the codes could have been erased. there are soft and hard codes, some readable and some only with scan tool.
some codes are erased after so many start cycles and/or scan tool and some by loss of power.
all seem suspect of low voltage / high resistance on the system relay circuit.
this is where noids and inline spark tester come in handy.
Reply With Quote
  #5  
Old 9th November 2018
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default

Had spark plugs connected and it has good spark. Starter turns it over but won't fire. It does fire with starter fluid.
Reply With Quote
  #6  
Old 9th November 2018
bustert's Avatar
bustert bustert is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 8,889
Sportster/Buell Model: 1200s
Sportster/Buell Year: 2001
Sportster/Buell Model #2: xlch
Sportster/Buell Year #2: 1974
Reputation: 1628938
bustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond repute
Default

starter fluid, i cringe when i see it used.
however, you now know it is fuel.
Reply With Quote
  #7  
Old 10th November 2018
Lone Rider's Avatar
Lone Rider Lone Rider is offline
Senior Chief Harley Engineer
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,029
Sportster/Buell Model: 1200
Sportster/Buell Year: 2003
Reputation: 629573
Lone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by CrazyDave View Post
Had spark plugs connected and it has good spark. Starter turns it over but won't fire. It does fire with starter fluid.
Did you pull the plugs and see the spark, a white spark will not run the bike, it will however; back fire out the exhaust, it should be a fat blueish spark, so if you are sure you have a "good" spark, then the only thing missing is fuel, unless you have something blocking airflow.

A white little snap on the plugs usually is a good indicator of a bad ignition.
__________________
"Throw off those chains of reason and your prison disappears" Neil Peart
Reply With Quote
  #8  
Old 10th November 2018
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 13,140
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 5350604
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Was harness ground serviced?

http://xlforum.net/forums/showthread.php?t=2071603
Reply With Quote
  #9  
Old 10th November 2018
Toejam503's Avatar
Toejam503 Toejam503 is offline
Air-Cooled Forever
 
Join Date: May 2010
Location: Dakota Territory
Posts: 1,511
Sportster/Buell Model: XL 1200 C
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 2628474
Toejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond repute
Default

It fires WITH starting fluid? Check that it's getting fuel?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #10  
Old 10th November 2018
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 13,140
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 5350604
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Toejam503 View Post
It fires WITH starting fluid? Check that it's getting fuel?
Poor harness ground would affect injectors.
Suggested on previous thread, but no reply.
Injector connections should also be checked.
Could also be bad fuel.
Could also be major vacuum leak.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Sponsored Links
All times are GMT +1. The time now is 20:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC