The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle Electrical > Sportster Motorcycle Electrical and Ignition
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Active Threads
0 what part numbers do i order if i want a power vision tuner?
Last Post: shanneba
Posted On: 1 Minute Ago
Replies: 2
Views: 76
0 2019 xl1200 suspension upgrade
Last Post: Folkie
Posted On: 3 Minutes Ago
Replies: 4
Views: 64
4 greetings from quarantine!
Last Post: shanneba
Posted On: 12 Minutes Ago
Replies: 6
Views: 56
0 Keep & Kill
Last Post: Crusty
Posted On: 20 Minutes Ago
Replies: 16,319
Views: 926,721
0 2010 Sporty will not fire! Tried everything, HELP!!!
Last Post: Folkie
Posted On: 35 Minutes Ago
Replies: 9
Views: 112
0 What did you do for your sporty Today?
Last Post: vagrant318
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 6,748
Views: 930,858
0 Progressive 444s vs Bitubo twin adjustable
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 1
Views: 37
0 Oil Leak ??????
Last Post: Hippysmack
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 23
Views: 381
0 XR1200 for trail riding
Last Post: Bluto
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 9
Views: 785
0 Low Profile Scissors Lift
Last Post: NLXL
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 12
Views: 190
0 Intake seals, glad I checked them
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 2
Views: 139
0 Sportster Tank Art
Last Post: Bryan83taco
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 227
Views: 236,862
0 Why cafe a sportster?
Last Post: Merch131ho
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 269
Views: 89,644
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: trainman
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 17,928
Views: 1,808,056
0 Spark Plugs
Last Post: glbsportster
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 88
Views: 52,626
0 What did you do to your EFI Sporty today?
Last Post: Joe_jeep
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 3,963
Views: 776,080
0 Corona Virus
Last Post: Tim The Grim
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 379
Views: 19,198
0 Hot Chicks on Hot Bikes
Last Post: trainman
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 10,697
Views: 1,968,997
0 74' XLCH wiring question
Last Post: Hippysmack
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 4
Views: 118
0 Resto-Repair 84 ironhead
Last Post: ferretface
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 26
Views: 1,573
0 never mind
Last Post: Hippysmack
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 153
Views: 15,276
0 Diagnostic code ?
Last Post: Hippysmack
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 35
Views: 1,293
0 No spark
Last Post: IXL2Relax
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 6
Views: 243
0 FNG from Oregon
Last Post: Hippysmack
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 14
Views: 627
1 Sportster's they are just sexy
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 17
Views: 1,287
0 Dual Disc Conversion - Slider Clearance
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 2
Views: 153
0 '03 883 custom only idles with the choke on
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 16
Views: 1,512
0 How packed is your garage?
Last Post: rokytnji
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 6
Views: 328
0 Started my chop today!
Last Post: skid_ro
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 19
Views: 3,171
0 Ceramic Wax
Last Post: John Harper
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 10
Views: 283
More...
Members Birthdays
ralphy, rpcycle (69), shag (67), roadcapDen (66), oedius (63), Coolride (58), 1965XLCH (54), fingerpie (49), Pacer88888 (48), Smitty001 (42), wiccaboa (42), Homiejaime (34), Popedizzle (31), Moker (17)
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 29th May 2019
Dave Knight Dave Knight is offline
Biker
 
Join Date: May 2019
Posts: 3
Sportster/Buell Model: XL883
Sportster/Buell Year: 2012
Reputation: 10
Dave Knight is an unknown quantity at this point
Default 2012 883L ECM Failure?

Hi all,

I have a problem with my 2012 883.

It has no Earth from the ECM to the Power supply relay , so the relay doesn’t get energised.

If I introduce an earth to it, the GN/O wire, the relay will energise and the bike will run.

Everything else is there.

I have had the ECM out, checked continuity from ECM harness plug to the system relay etc, all wiring checked out. Same with the earths at pins 10/28 at the ECM, so I’m thinking the ECM has an issue.

Any thoughts, or something I’m missing?

Thanks in advance!
Dave
Reply With Quote
  #2  
Old 29th May 2019
sportsterpaul's Avatar
sportsterpaul sportsterpaul is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jan 2009
Location: In a swamp/Michigan
Posts: 14,161
Sportster/Buell Model: XL1460C
Sportster/Buell Year: 2000
Sportster/Buell Model #2: XL1200R
Sportster/Buell Year #2: 2006
Other Motorcycle Model: XL1200R
Other Motorcycle Year: 2004
Reputation: 10879070
sportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond reputesportsterpaul has a reputation beyond repute
Default

Did you check diagnostics?
__________________
I.B.A.#26543, Growing old-Mandatory/ Growing up-optional. Men do not quit playing because they get old, they get old because they stop playing!

The XL Forum Sportsterpedia:
http://sportsterpedia.com/doku.php/start
Reply With Quote
  #3  
Old 29th May 2019
Dave Knight Dave Knight is offline
Biker
 
Join Date: May 2019
Posts: 3
Sportster/Buell Model: XL883
Sportster/Buell Year: 2012
Reputation: 10
Dave Knight is an unknown quantity at this point
Default

Yes, comes up with Power supply coil (Meaning the relay coil) High, and, same fault but with Low.

I have swapped relays with the crank/start relay, it makes no difference.

Like I say, if I give it an earth, it fires up straight away.

The pump doesn't prime when ign/run selected. But it won't without the relay working.
Reply With Quote
  #4  
Old 30th May 2019
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 7,266
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

When you're having issues with the electrical system, use this Sportsterpedia section about
checking the battery cables, voltages and grounds - DO THIS BEFORE ANYTHING ELSE:
http://sportsterpedia.com/doku.php/t...place_to_start

I would start there - And be absolutely sure to remove & clean the connections at the Powertrain Ground...

ECMs do fail - but they are very hardy and it's rare... Make sure all else is right before heading down that road...

Did you check the ECM 15A Fuse?
Did you check ECM Pin #31 for 12v from that fuse?

Did you check for solid grounds from Pin#10 & #28 to Battery Ground?
... (check for voltage from ECM Pin#10 (and #28) to Battery Ground)

Try using the Reference Voltage testing of the grounds all over the bike (see the link above)...

Check your connectors and the wires into them - Make sure each wire is fully seated in the connector so it doesn't back out when the connectors are mated... Check the wire connection at ECM #2 and at System Relay #86...


Do you have an alarm system on the bike?


IXL _______ >>>> My Motorcyle Chronicles Are Here <<<<
For FREE Sportster Tech Info from the XLForum:
Explore The Sportsterpedia - The Best Kept Secret on the XLForum!
__________________
### The ride is more enjoyable to nowhere in particular! ###
Reply With Quote
  #5  
Old 2nd June 2019
Dave Knight Dave Knight is offline
Biker
 
Join Date: May 2019
Posts: 3
Sportster/Buell Model: XL883
Sportster/Buell Year: 2012
Reputation: 10
Dave Knight is an unknown quantity at this point
Default

Well after pulling the ECM and tracing the wiring AGAIN, I have concluded that the ECM has partially failed, probably as a result of a corroded Earth point, (one behind primary).

The ECM is no longer sending an earth to the power supply relay.

So, I will be making a solution to this fault, without replacing the ECM.

Thanks for all your help.
Reply With Quote
  #6  
Old 4th June 2019
bustert's Avatar
bustert bustert is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 9,841
Sportster/Buell Model: 1200s
Sportster/Buell Year: 2001
Sportster/Buell Model #2: xlch
Sportster/Buell Year #2: 1974
Reputation: 3014785
bustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond repute
Default

mr. lax makes a very fine point
you can have only a couple of strands wire and get a good reading but when under load, a diff story. add a jumper ground parallel to see if it improves.
would have to look at the print to see if the ecm provides the ground or the source.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 09:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC