The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle Era Specific and Model Specific > EFI Sportster Motorcycle Talk (2007 and up)
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

EFI Sportster Motorcycle Talk (2007 and up) For 2007 and above Sportsters

Active Threads
0 .551 Cams in an EFI 1200
Last Post: EL in NH
Posted On: 1 Minute Ago
Replies: 46
Views: 1,660
0 What jets should i buy? [88 1200]
Last Post: Folkie
Posted On: 2 Minutes Ago
Replies: 5
Views: 651
0 What would you ask the Sportster Engineers/Designers?
Last Post: boomerguy
Posted On: 3 Minutes Ago
Replies: 723
Views: 172,272
0 Sundowner seat positioning
Last Post: Crusty
Posted On: 5 Minutes Ago
Replies: 10
Views: 189
0 I guess I'm back
Last Post: Folkie
Posted On: 6 Minutes Ago
Replies: 10
Views: 75
0 Vote for Most Sought After Sportster
Last Post: Ferrous Head
Posted On: 16 Minutes Ago
Replies: 327
Views: 71,222
0 How many miles are on your sporty?
Last Post: A Seabee
Posted On: 21 Minutes Ago
Replies: 1,165
Views: 280,282
0 Right Hand fork leg 45922-00
Last Post: bimbo
Posted On: 34 Minutes Ago
Replies: 5
Views: 159
0 Oil in air cleaner
Last Post: Hippysmack
Posted On: 37 Minutes Ago
Replies: 54
Views: 2,163
0 Front brake is terrible
Last Post: randy3934
Posted On: 40 Minutes Ago
Replies: 25
Views: 478
0 Question for RB racing exhaust guys/gals
Last Post: BWP 5p
Posted On: 55 Minutes Ago
Replies: 20
Views: 306
0 Anyone go racing last weekend?
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 3,019
Views: 288,698
0 '89 Sportster 1200 Chopper
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 75
Views: 7,146
0 Tightening clutch basket nut (left hand)
Last Post: canoli
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 24
Views: 320
0 Wet sumping?
Last Post: Hippysmack
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 85
Views: 2,850
0 Who Runs Turn Signals?
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 345
Views: 70,936
0 What song do you have stuck in your head?
Last Post: Len PA
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 2,211
Views: 196,476
0 Should I buy a Sportster??
Last Post: Hopalong48
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 515
Views: 187,437
0 2019 East Coast Meet and Greet
Last Post: pdavis5160
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 305
Views: 34,634
0 Exhaust - Generic questions
Last Post: canoli
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 13
Views: 234
3 Ironhead Pictures Thread
Last Post: A Seabee
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 1,992
Views: 796,371
0 Progress
Last Post: mickey t
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 16
Views: 288
0 GPS Speedo?
Last Post: ChinCactus
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 1
Views: 31
0 Rutt's Hut Old Bike Night tonight
Last Post: Len PA
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 2
Views: 174
0 Grounded
Last Post: sportsterpaul
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 26
Views: 816
0 74 XLCH - a revival
Last Post: ChinCactus
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 173
Views: 21,290
0 Ironhead Survey: Most desired bike
Last Post: Glamazon
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 69
Views: 11,488
0 ....1
Last Post: Bow only
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 4,872
Views: 282,524
0 Official XL Forum Random Image Thread (NO NUDITY!)
Last Post: Stairman
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 44,045
Views: 6,893,585
0 Tired of hearing the Sportster is a girls bike (The one and only Girly Bike Thread)
Last Post: Folkie
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 3,892
Views: 759,656
More...
Members Birthdays
longhair (65), Ozarkster (62), Monstermile (50), killswitch (50), yu69lorenzo (50), ChrisAF (49), Ingemar (48), Omega (44), bald_bueller (43), BEHIND BARS (42)
Sponsored Links
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 16th July 2007
XLFREAK XLFREAK is offline
Chief Know It All
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 415
XLFREAK is an unknown quantity at this pointXLFREAK is an unknown quantity at this pointXLFREAK is an unknown quantity at this pointXLFREAK is an unknown quantity at this pointXLFREAK is an unknown quantity at this pointXLFREAK is an unknown quantity at this point
Default

I've always just used the key to turn the bike on and off per the dealers instructions to me when I picked up the bike... never heard the sound you speak of.. the only thing I do when starting the bike is wait for the fuel pump to stop before hitting the start switch .. so far so good .. no problems

another difference is that I always leave the key in the bike in the garage with a battery tender hooked up.
Reply With Quote
  #12  
Old 16th July 2007
unfiguroutable's Avatar
unfiguroutable unfiguroutable is offline
Senior Chief Know It All
 
Join Date: May 2007
Posts: 815
Sportster/Buell Model: XL883L
Sportster/Buell Year: 2005
Reputation: 3567
unfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the roughunfiguroutable is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by bell883c View Post
Why Harley made it this way is beyond me,
the fuel/ignition circuit is separate from the ACC (lights) for saftey reasons. If you kill switch shut off our bike in an emergency you still need to be able to see and be seen. as far as the OP question sorry I got no clue.
__________________
LoyaltyRB
Reply With Quote
  #13  
Old 16th July 2007
Goshawk's Avatar
Goshawk Goshawk is offline
Drag Race Champion
 
Join Date: Apr 2007
Location: Lakewood Washington
Posts: 349
Sportster/Buell Model: 1200 Roadster
Sportster/Buell Year: 2007
Reputation: 351
Goshawk is on a distinguished roadGoshawk is on a distinguished roadGoshawk is on a distinguished roadGoshawk is on a distinguished road
Default

No help but my bike does not make the noise you describe. I also use the kill switch as the dealer instructed except when I forget. The only noise it makes is when I turn it to run and it sounds like gas being pumped in.
__________________
Goshawk
Reply With Quote
  #14  
Old 17th July 2007
DG_Sportster's Avatar
DG_Sportster DG_Sportster is offline
Land Speed Record
 
Join Date: Jun 2007
Location: Chino Valley, AZ
Posts: 723
Sportster/Buell Model: 1200 Sportster C
Sportster/Buell Year: 2007
Reputation: 42830
DG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to behold
Default

Interesting that no one but me has heard the noise when shutting the bike off...

Maybe it's not normal!

I'm going to talk to the dealer today, and maybe i'll get some info.
Reply With Quote
  #15  
Old 17th July 2007
jnims67 jnims67 is offline
Biker
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 9
Sportster/Buell Model: 1200 custom
Sportster/Buell Year: 2007
Reputation: 10
jnims67 is an unknown quantity at this point
Default

DG Sporster.....You are not crazy!!! This is a REAL problem. I have a '07 XLC 1200. I bought it in Sept. of '07. I had less than 200 miles on her when My battery went dead. Called the stealer and they told me to come up and get a new battery. Installed new battery and went for a bout a 20 mile ride. Put her in the garage and went about my day. That night when I went into the garage, I heard what sounded like a kitten purring. It was coming from my sporty. After investigation it appeared to be coming from somewhere under the furl tank. No key in the ignition, and I always use the kill switch and then the key. I had to disconnect the battery to make it stop. This is what was killing my battery obviously. I took it up the the stealer the next day. It was in the shop for 3 days. They couldn't hear any noise and refused to do anything about it. I had to call Harey direct. I told harley that i wanted either the ignition changed or the relay block. With much regret the stealer did change out the relay block and the problem hasn't returned since. I have been trying to find someone else with this problem just to satisfy my curiousity and make me feel not so crazy. I am sure we are not the only 2 people that have experienced this.
Reply With Quote
  #16  
Old 17th July 2007
Moved On Moved On is offline
Biker
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 94
Reputation: 8
Moved On is an unknown quantity at this point
Default

Seems like I've heard a few folks say they've had "battery issues" with EFI sportys. This thread should be made sticky.

Gazza
Reply With Quote
  #17  
Old 17th July 2007
Saddlesore's Avatar
Saddlesore Saddlesore is offline
Biker
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 42
Sportster/Buell Model: 883C
Sportster/Buell Year: 2007
Reputation: 88
Saddlesore is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by chrishajer View Post
You had me up until "idiot mechanics at the dealer."

Good luck with your problem.

-Chris


Yes,
I'm sure that there are NO idiot mechanics at ANY HD dealer...
Reply With Quote
  #18  
Old 17th July 2007
DG_Sportster's Avatar
DG_Sportster DG_Sportster is offline
Land Speed Record
 
Join Date: Jun 2007
Location: Chino Valley, AZ
Posts: 723
Sportster/Buell Model: 1200 Sportster C
Sportster/Buell Year: 2007
Reputation: 42830
DG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to behold
Default

Quote:
Originally Posted by jnims67 View Post
DG Sporster.....You are not crazy!!! This is a REAL problem. I have a '07 XLC 1200. I bought it in Sept. of '07. I had less than 200 miles on her when My battery went dead. Called the stealer and they told me to come up and get a new battery. Installed new battery and went for a bout a 20 mile ride. Put her in the garage and went about my day. That night when I went into the garage, I heard what sounded like a kitten purring. It was coming from my sporty. After investigation it appeared to be coming from somewhere under the furl tank. No key in the ignition, and I always use the kill switch and then the key. I had to disconnect the battery to make it stop. This is what was killing my battery obviously. I took it up the the stealer the next day. It was in the shop for 3 days. They couldn't hear any noise and refused to do anything about it. I had to call Harey direct. I told harley that i wanted either the ignition changed or the relay block. With much regret the stealer did change out the relay block and the problem hasn't returned since. I have been trying to find someone else with this problem just to satisfy my curiousity and make me feel not so crazy. I am sure we are not the only 2 people that have experienced this.
YES!!! Finally some confirmation....

What was wrong with your fuse block?
Quote:
Originally Posted by Saddlesore View Post
Yes,
I'm sure that there are NO idiot mechanics at ANY HD dealer...
You said it!

Chris: Sorry if i offended you. If you are a competent tech, who truly knows that being a mechanic is NOT the same as knowing how to follow steps in a service manual, then i salute you. Unfortunately, your a rare breed. Would you care to move to NC?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #19  
Old 17th July 2007
jnims67 jnims67 is offline
Biker
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 9
Sportster/Buell Model: 1200 custom
Sportster/Buell Year: 2007
Reputation: 10
jnims67 is an unknown quantity at this point
Default

DG Sportster....Not sure what was wrong with the relay...they removed mine and get this....put it on a Strret Bob to see if it happened on that bike. I never heard anything else from them about it. I was just pissed that they didn't believe me and were going to do nothing about it. They even went as far as to say " just put a battery tender on it every night". That was when I really blew my cork on them!!! The one thing that I can say is it has to be either the relay or the igniton. On mine the relay change seems to have fixed it. I was really wanting them to change the ignition first, since one would think the power would flow through the igniton first.
Reply With Quote
  #20  
Old 18th July 2007
DG_Sportster's Avatar
DG_Sportster DG_Sportster is offline
Land Speed Record
 
Join Date: Jun 2007
Location: Chino Valley, AZ
Posts: 723
Sportster/Buell Model: 1200 Sportster C
Sportster/Buell Year: 2007
Reputation: 42830
DG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to beholdDG_Sportster is a splendid one to behold
Default

I have a bit of a theory...

These issues seem to be related to washing the bike ( i also found a post at HD forums about a Dyna doing the same thing after a wash ). Mine had been washed about 2 days prior, but i can't say for sure how long the IAC event had been going on before i caught it...and the relay tapping i did seems to have stopped it, it hasn't done this in 3 days now.

My fuse box had corrosion that looked like chalk, and literally had a oxidation path between two or three of the blades on the system relay. I assume this corrosion came from washing the bike, as the battery appears to look like new. Keep in mind that this is a month and a half old bike..... in my opinion the MoCo did a fairly crappy job of protecting the the panel from the elements.

Is it plausible that some stray current is finding it's way into the unswitched side of the harness through this corrosion, and that the cycling is actually the ECM attempting to energize the various circiuts, which immediately overloads the corrosion "path", causing the ECM to shut back down, and cycle the IAC to "park" ( as it's called in the service manual ), and then the whole thing repeats?

I had thought about not cleaning up the fusebox just to make this get fixed by the dealer. Then i remembered that the same fuse box would be installed, and would likely do it again in a few months. So i've decided to clean up the corrosion with electrical cleaner, and use dielectric grease on the relay tabs to stop it from returning. After that, all i can do is wait and see what happens.

I do have to wonder how much the service life of my IAC has been shortened by all this....

Updates when they come.
Thanks to all of you!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Sponsored Links
All times are GMT +1. The time now is 16:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC