The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle Electrical > Sportster Motorcycle Electrical and Ignition
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Notices

Active Threads
0 New pn OEM battery for Sporty 04 up
Last Post: IXL2Relax
Posted On: 5 Minutes Ago
Replies: 8
Views: 130
0 Keep & Kill
Last Post: Crusty
Posted On: 12 Minutes Ago
Replies: 18,108
Views: 1,068,396
5 1200 or 883
Last Post: Clevspeed
Posted On: 14 Minutes Ago
Replies: 1,122
Views: 356,374
0 79-85 Breather Vent Mod - Adding a Secondary Vent Hose at 6:00 Position
Last Post: Hippysmack
Posted On: 17 Minutes Ago
Replies: 38
Views: 1,068
0 My 08' Nightster
Last Post: XL1275
Posted On: 38 Minutes Ago
Replies: 8
Views: 690
0 Can I use heads and jugs (top end) from 2001-1200
Last Post: XL1275
Posted On: 56 Minutes Ago
Replies: 6
Views: 122
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: Stairman
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 22,166
Views: 2,268,237
0 Sportster fans, tell us why!
Last Post: boomerguy
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 686
Views: 182,076
0 New build. Won't start. Funky compression numbers
Last Post: Iron Mike
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 33
Views: 1,184
5 Red Shift cams similar to Jackhammer 570 ?
Last Post: rocketmangb
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 12
Views: 246
0 front brake caliper interchange question
Last Post: Seek4aws
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 9
Views: 1,825
0 Year electronic diagnostics started
Last Post: sportsterdoc
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 3
Views: 86
0 99 1200S Sport Ignition Troubleshooting
Last Post: sportsterdoc
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 28
Views: 861
0 This week on Craig's list
Last Post: brucstoudt
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 4,836
Views: 664,537
0 72 heads, do these look normal?
Last Post: brucstoudt
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 24
Views: 744
0 82 E84 L84-85 charging systems?
Last Post: ryder rick
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 4
Views: 97
0 Piston Question '82 Ironhead 1000 Electric Start
Last Post: Tim The Grim
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 3
Views: 75
0 Send a note to Sportsterpedia Admin
Last Post: Hippysmack
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 138
Views: 30,615
0 Hard saddle bags -
Last Post: Samedward
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 2
Views: 10,885
0 Muffler Insulation / Packing Suggestions
Last Post: Samedward
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 6
Views: 182
0 Exhaust differences from 98 to 99
Last Post: Cablejudge
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 0
Views: 26
0 Potential future changes for the Sportster motor?
Last Post: Folkie
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 49
Views: 2,008
0 Race Reort: Some Disasters, Some Wins
Last Post: SHAKY DAVE
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 26
Views: 872
0 "S" model specific Q&A
Last Post: ftwflh
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 2,014
Views: 412,758
0 Whats the Ironhead TOP SPEED?
Last Post: XL Dane
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 140
Views: 18,181
4 What will 10 cents buy?
Last Post: Iron Chuck
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 85
Views: 29,937
0 $700 Ironhead ? Good value? depends who you ask
Last Post: DollarBil
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 53
Views: 2,932
0 never mind
Last Post: Proteus
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 192
Views: 25,607
0 Range With Carby 4.5 Gal Tank
Last Post: npaisnel
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 112
Views: 55,678
3 Wtb, Wts, Wtt, Wtg (Ironhead)
Last Post: soundnav
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 42
Views: 264,317
More...
Members Birthdays
moe (76), demgdaj (70), Playtoe (65), shanneba, Charlie Allen (61), the cowboy way (61), P-Diddly (58), Utahsporty (57), evo-pete (56), stf420 (55), NevadaRob (53), Punisher (51), Razor_Reznor (46), Paycheck (43), jfs92579 (41)
Tags
alarm, fuse, ignition, key fob, no start, relay, tssm, wont start

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 9th June 2018
gaspasser's Avatar
gaspasser gaspasser is offline
Know It All
 
Join Date: May 2011
Posts: 168
Sportster/Buell Model: sportster
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 175
gaspasser is on a distinguished roadgaspasser is on a distinguished road
Default

voltage says 10.9 its low...no doubt there. i'm gonna get a new battery today and see where that goes.
Reply With Quote
  #12  
Old 9th June 2018
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is online now
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 13,558
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 6151541
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by gaspasser View Post
voltage says 10.9 its low...no doubt there. i'm gonna get a new battery today and see where that goes.
10.9 for a, b or c?

What is battery voltage:
a. key off?
b. key on?
c. while pressing start button?


Both ends of both battery cables thoroughly checked?
Reply With Quote
  #13  
Old 9th June 2018
gaspasser's Avatar
gaspasser gaspasser is offline
Know It All
 
Join Date: May 2011
Posts: 168
Sportster/Buell Model: sportster
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 175
gaspasser is on a distinguished roadgaspasser is on a distinguished road
Default

ok...went and got the battery load tested. its totally fine......battery is 100%

thinking either voltage reg or TSSM??
Reply With Quote
  #14  
Old 9th June 2018
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is online now
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 13,558
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 6151541
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by gaspasser View Post
ok...went and got the battery load tested. its totally fine......battery is 100%

thinking either voltage reg or TSSM??
1. Under what condition did you read 10.9 volts?

2. What is the condition of both ends of both battery cables?

3. What is voltage with motor running at a fast idle?

1. KEY OFF battery voltage, at the battery: Normal is 12.8, acceptable is 12.6 (standard lead acid battery, not AGM) to 12.8 for no load. In the case of a bad cell, the other cells overcharge and give an almost normal reading, until load is applied.
• If lower, then battery is discharged and needs charging or
• Battery has a bad cell

2. KEY ON battery voltage (headlight on): Normal is not under about 12.5 initially, but will decline the longer that the headlight is on, without the motor running. Under no load, 12.5 volts indicates 50% discharge, but under load, it is just voltage drop.
• If lower, then battery is discharged and needs charging or
• Battery has a bad cell or
• Battery cable(s) have high resistance

3. KEY ON battery voltage while cranking: Normal is not under 10.5 volts
• If lower, then battery is discharged and needs charging or
• Battery has a bad cell or
• Battery cable(s) have high resistance or
• Starter is drawing too much current

4. If the bike is running, battery voltage at about 2,500 RPMs should be 13.8 to 14.8
• If not, then check stator resistance and regulator ground
• If the stator is not shorted to ground and resistance is within spec, the regulator or regulator ground is suspect
Reply With Quote
  #15  
Old 9th June 2018
jbee jbee is offline
Know It All
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 157
Sportster/Buell Model: XR1200
Sportster/Buell Year: 2008
Reputation: 363287
jbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond reputejbee has a reputation beyond repute
Default

Have you checked for trouble codes via speedo diagnostics?

When you first turn the bike on and it doesn't start, does the engine management light come on in the speedo for 4 seconds? Does the red security light come on and go off after 4 seconds?

There are three fuses which interact with the TSSM. The ignition, the accessory and the battery/security fuse. Can you confirm which fuse by its location in the fuse block you are removing and reinstalling to allow the bike to start? i.e. top left, bottom right.
Reply With Quote
  #16  
Old 10th June 2018
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is online now
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 13,558
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 6151541
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by jbee View Post
Have you checked for trouble codes via speedo diagnostics?

When you first turn the bike on and it doesn't start, does the engine management light come on in the speedo for 4 seconds? Does the red security light come on and go off after 4 seconds?

There are three fuses which interact with the TSSM. The ignition, the accessory and the battery/security fuse. Can you confirm which fuse by its location in the fuse block you are removing and reinstalling to allow the bike to start? i.e. top left, bottom right.
Glad to see you jump in, jbee, as the security system is not my forte.

However, we still have some unanswered voltage questions, going back to post 2.
Reply With Quote
  #17  
Old 10th June 2018
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 7,828
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

It is extremely frustrating when the OP is unwilling to reply to direct questions with the actual information that was requested - Q:What did you eat for breakfast? A:Food - Q:Can you be more specific? A:Left overs

Long distance help requires good communications - What EXACTLY did you do? What EXACTLY did you see happen as a result? At what EXACT point did you measure the voltage? What EXACTLY was the meter reading?

Quote:
Originally Posted by gaspasser View Post
tried pulling fuses etc. discovered if i pull the fuse for the blinkers and reinsert it starts just fine.
There is no 'Blinkers Fuse'... Which fuse was it?

Quote:
Originally Posted by gaspasser View Post
also, came out to the garage and discovered my running lights on and the bike was completely turned off.
Did you open the TS housing to see which element was ON? Are you 100% sure it was the Running element & not the Turn Signal element? Was the headlight on (very dim)? Were any rear lights on?

Is it still doing this??

IXL _ ___ _____ _______ >>>> My Build & Ride Reports Are Here <<<<
2 Relax
FREE Organized Tech Info - Check Out The XLForum Sportsterpedia
__________________
### The ride is more enjoyable to nowhere in particular! ###

Last edited by IXL2Relax; 10th June 2018 at 05:54..
Reply With Quote
  #18  
Old 10th June 2018
Hippysmack's Avatar
Hippysmack Hippysmack is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 6,412
Sportster/Buell Model: Xl1250S
Sportster/Buell Year: 98
Other Motorcycle Model: Kawasaki Vulcan 500
Other Motorcycle Year: 95
Reputation: 6459282
Hippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond reputeHippysmack has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by gaspasser View Post
discovered if i pull the fuse and reinsert it starts just fine.
No power then pulled a fuse, put it back in and now power.
Has it been sitting in a lot of rain lately?

Corrosion building a bridge between fuse box contacts or maybe the on/off or ignition switch?

Shorted wire behind the fuse box,?

Mine was blowing headlights left and right when I bought her due to a corrosion bridge in the bucket.
__________________
Reference the XLFORUM'S Sportsterpedia for additional technical information & advice

In Search of Fuel, Sunshine and a Steady Idle.
Reply With Quote
  #19  
Old 10th June 2018
gaspasser's Avatar
gaspasser gaspasser is offline
Know It All
 
Join Date: May 2011
Posts: 168
Sportster/Buell Model: sportster
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 175
gaspasser is on a distinguished roadgaspasser is on a distinguished road
Default

the fuse is the 3rd one down on left side of the block



Quote:
Originally Posted by jbee View Post
Have you checked for trouble codes via speedo diagnostics?

When you first turn the bike on and it doesn't start, does the engine management light come on in the speedo for 4 seconds? Does the red security light come on and go off after 4 seconds?

There are three fuses which interact with the TSSM. The ignition, the accessory and the battery/security fuse. Can you confirm which fuse by its location in the fuse block you are removing and reinstalling to allow the bike to start? i.e. top left, bottom right.
Reply With Quote
  #20  
Old 10th June 2018
gaspasser's Avatar
gaspasser gaspasser is offline
Know It All
 
Join Date: May 2011
Posts: 168
Sportster/Buell Model: sportster
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 175
gaspasser is on a distinguished roadgaspasser is on a distinguished road
Default

things i have done rto resolve this issue:
1-charged battery.
2- had battery load tested and its fine
3- Replaced Starter Relay
BTW (battery connections are pristine)
4-Replaced Key Fob battery in case it was related to security system

and excuse me the fuse was 2nd one down on the left side of the fuse block
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 00:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC