The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM®
 

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum - The XLFORUM® > SPORTSTER MOTORCYCLE FORUM > Sportster Motorcycle General Discussion and Problems
XLF Blogs XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Notices

Sportster Motorcycle General Discussion and Problems For discussing problems about your Sportster motorcycle that don't fit anywhere else.

Active Threads
4 What is the best CCW? Glock? S&W? Sig?
Last Post: 1HD4CJM1X4K
Posted On: 9 Minutes Ago
Replies: 10
Views: 230
0 Cafe' Image thread WTFN
Last Post: ElHatton
Posted On: 21 Minutes Ago
Replies: 5,139
Views: 2,225,792
0 Relatively Interesting Road Sign
Last Post: Folkie
Posted On: 31 Minutes Ago
Replies: 37
Views: 997
0 Diagnostic bcm code
Last Post: Folkie
Posted On: 39 Minutes Ago
Replies: 1
Views: 10
0 Suzuki Lights On 883
Last Post: XL Ed
Posted On: 48 Minutes Ago
Replies: 83
Views: 2,811
0 Installing New Tappet Rollers
Last Post: Bruce
Posted On: 53 Minutes Ago
Replies: 1
Views: 61
0 New member in Pullman Washington
Last Post: shanneba
Posted On: 54 Minutes Ago
Replies: 14
Views: 194
9 1973 XLH1000 stuck front brake caliper
Last Post: harley506d
Posted On: 55 Minutes Ago
Replies: 3
Views: 74
0 Happy Birthday norseXL!!!
Last Post: DEEP DIVER
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 5
Views: 43
0 Cam timing and piston position
Last Post: chevelle
Posted On: 1 Hour Ago
Replies: 14
Views: 303
0 What did you do for your sporty Today?
Last Post: dodgetrucken
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 5,516
Views: 638,583
0 This Mikuni vm38-9 is driving me insane
Last Post: Dave L
Posted On: 2 Hours Ago
Replies: 52
Views: 3,066
0 help with intake manifold dimension
Last Post: Iron Mike
Posted On: 3 Hours Ago
Replies: 8
Views: 395
0 Crusty's Travels
Last Post: ChinCactus
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 1,699
Views: 181,885
0 Official XL Forum Random Image Thread (NO NUDITY!)
Last Post: Graywolf
Posted On: 4 Hours Ago
Replies: 42,041
Views: 6,510,099
0 Air quality went down the tubes
Last Post: jharback
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 1
Views: 76
0 Hot Rods, Rat Rods, and Customs.
Last Post: Stairman
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 2,799
Views: 260,903
0 Mid controls on a Custom
Last Post: kaveebee
Posted On: 5 Hours Ago
Replies: 10
Views: 315
0 Roads I'd like to ride.
Last Post: Stairman
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 697
Views: 41,754
0 Hottie of the day, no nudity.
Last Post: Stairman
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 8,793
Views: 724,889
0 Poll for the legalization of cannabis
Last Post: ed_in_az
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 424
Views: 55,079
0 Quick and probably stupid question
Last Post: IXL2Relax
Posted On: 6 Hours Ago
Replies: 34
Views: 1,021
0 Let's See Them R's!!
Last Post: Bone
Posted On: 7 Hours Ago
Replies: 1,495
Views: 547,451
0 Your Favorite Style
Last Post: Nibelungen
Posted On: 8 Hours Ago
Replies: 461
Views: 173,312
0 Big bore stroker - the beginning of a 10-year long build
Last Post: RKN
Posted On: 9 Hours Ago
Replies: 817
Views: 75,430
0 Mikuni Fuel and Air Metering (possible modifications)
Last Post: rocketmangb
Posted On: 10 Hours Ago
Replies: 9
Views: 260
0 Hello everyone!
Last Post: jtnelson89
Posted On: 14 Hours Ago
Replies: 18
Views: 388
0 You asked for it! "The Tess' Coffee Thread"
Last Post: RandyMac
Posted On: 15 Hours Ago
Replies: 10,361
Views: 733,866
0 What are some sellers thinking?
Last Post: OCRyder
Posted On: 15 Hours Ago
Replies: 19
Views: 1,333
0 WTF Happened
Last Post: ryder rick
Posted On: 15 Hours Ago
Replies: 940
Views: 160,352
More...
Members Birthdays
xlhrick (73), madrat (67), gripdad (64), ask4dug (62), TinMan_4L (57), jrhayden (56), norseXL (53), ftcara (52), rick600, thebisch (48), wademclean, smooth8423 (43), timmaboy (42), mxmike800 (28), OddOneOut (27)
Sponsored Links
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 1 Week Ago
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default New sporty starting problems

The other day I posted that I had 4 error codes on my 07 1200C. Someone suggested the relays. I swapped out the two relays with the ones from working 07 1200L and the diagnostics now give zero errors. But it still won't start. I bought two relays and put in my 1200L to get that back to working.

I hear the fuel pump kick in when I turn the 1200C on, it's getting good spark (put in new plugs anyway). Both batteries are at 13.2 volts after being on the tender. But it won't start.

Any ideas?
__________________
07 1200XL
Central MI
Reply With Quote
  #2  
Old 1 Week Ago
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default

What's odd is that sometimes if I hold in the clutch when trying to start I can hear from the exhaust that it tried to fire
Reply With Quote
  #3  
Old 1 Week Ago
IXL2Relax's Avatar
IXL2Relax IXL2Relax is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Feb 2013
Location: Let Freedom Ring in PA
Posts: 5,647
Sportster/Buell Model: Sportster 883►1200
Sportster/Buell Year: 1994
IXL2Relax has disabled reputation
Default

2007 was the first year for the 'Neutral' and 'Clutch Lever' interlocks to be implemented in the TSM... If in gear (or failed Neutral Switch), the Clutch Lever must be pulled in order to start the bike... It is the Starter Relay that is prevented from operating if the interlocks are not right....

Did the Start Button turn over the motor?

You said it wouldn't start but didn't explain whether you meant the engine wouldn't turn over or the starter turns it over but it won't fire up...

You also said it has spark --- Did you mean when trying to start or just when testing the coils?


Sporsterpedia Diagnostic Section:
http://sportsterpedia.com/doku.php/t...:ref:trouble01



IXL _______ >>>> My Motorcyle Chronicles Are Here<<<<
For FREE Sportster Tech Info, catalogued from the XLForum,
Check Out The Sportsterpedia
__________________
### The ride is more enjoyable to nowhere in particular! ###

Last edited by IXL2Relax; 1 Week Ago at 20:36..
Reply With Quote
  #4  
Old 1 Week Ago
bustert's Avatar
bustert bustert is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 8,550
Sportster/Buell Model: 1200s
Sportster/Buell Year: 2001
Sportster/Buell Model #2: xlch
Sportster/Buell Year #2: 1974
Reputation: 1455292
bustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond repute
Default

good info mr. lax

if you removed power from the ecu, the codes could have been erased. there are soft and hard codes, some readable and some only with scan tool.
some codes are erased after so many start cycles and/or scan tool and some by loss of power.
all seem suspect of low voltage / high resistance on the system relay circuit.
this is where noids and inline spark tester come in handy.
Reply With Quote
  #5  
Old 1 Week Ago
CrazyDave CrazyDave is offline
Master Mechanic
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Michigan
Posts: 267
Sportster/Buell Model: 1200 Low
Sportster/Buell Year: 2007
CrazyDave has disabled reputation
Default

Had spark plugs connected and it has good spark. Starter turns it over but won't fire. It does fire with starter fluid.
Reply With Quote
  #6  
Old 1 Week Ago
bustert's Avatar
bustert bustert is offline
XL FORUM TEAM MEMBER
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 8,550
Sportster/Buell Model: 1200s
Sportster/Buell Year: 2001
Sportster/Buell Model #2: xlch
Sportster/Buell Year #2: 1974
Reputation: 1455292
bustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond reputebustert has a reputation beyond repute
Default

starter fluid, i cringe when i see it used.
however, you now know it is fuel.
Reply With Quote
  #7  
Old 1 Week Ago
Lone Rider's Avatar
Lone Rider Lone Rider is offline
Senior Chief Master Mechanic
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 998
Sportster/Buell Model: 1200
Sportster/Buell Year: 2003
Reputation: 404177
Lone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond reputeLone Rider has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by CrazyDave View Post
Had spark plugs connected and it has good spark. Starter turns it over but won't fire. It does fire with starter fluid.
Did you pull the plugs and see the spark, a white spark will not run the bike, it will however; back fire out the exhaust, it should be a fat blueish spark, so if you are sure you have a "good" spark, then the only thing missing is fuel, unless you have something blocking airflow.

A white little snap on the plugs usually is a good indicator of a bad ignition.
__________________
"Throw off those chains of reason and your prison disappears" Neil Peart
Reply With Quote
  #8  
Old 1 Week Ago
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 12,880
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 4586238
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Was harness ground serviced?

http://xlforum.net/forums/showthread.php?t=2071603
Reply With Quote
  #9  
Old 1 Week Ago
Toejam503's Avatar
Toejam503 Toejam503 is offline
Subscribing Biker
 
Join Date: May 2010
Location: Dakota Territory
Posts: 764
Sportster/Buell Model: XL 1200 C
Sportster/Buell Year: 2006
Reputation: 992549
Toejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond reputeToejam503 has a reputation beyond repute
Default

It fires WITH starting fluid? Check that it's getting fuel?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #10  
Old 1 Week Ago
sportsterdoc's Avatar
sportsterdoc sportsterdoc is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Apr 2012
Location: Mojave Desert
Posts: 12,880
Sportster/Buell Model: 1200S
Sportster/Buell Year: 2002
Sportster/Buell Model #2: XLH883
Sportster/Buell Year #2: 2003
Reputation: 4586238
sportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond reputesportsterdoc has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Toejam503 View Post
It fires WITH starting fluid? Check that it's getting fuel?
Poor harness ground would affect injectors.
Suggested on previous thread, but no reply.
Injector connections should also be checked.
Could also be bad fuel.
Could also be major vacuum leak.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Sponsored Links
All times are GMT +1. The time now is 17:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
XL Forum® - Linson Media LLC