The Sportster and Buell Motorcycle Forum Biltwell  

Go Back   The Sportster and Buell Motorcycle Forum > SPORTSTER MOTORCYCLE ZONE > Sportster Motorcycle Electrical > Sportster Motorcycle Electrical and Ignition
XLF Gallery XLF Classifieds XLF Blogs XLF Shout XLF Arcade XLF Disclaimer/Privacy Statement/Terms Of Use

Members Birthdays
jdhickm (79), Chip (66), Chief4x4 (64), willyobiker (62), CBryant (61), XLCH69 (58), sage (55), VettesRule (52), jerseyjeff (52), TheExecutioner (49), SalTheWop (49), manic_mechanic, pauldmedic16 (40), BluegrassXL (36), Superman
Foxcreek Leather
Foxcreek Leather
Sky Smith Insurance
Get Lowered

CV Performance
Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 18th June 2007
AussieGazza's Avatar
AussieGazza AussieGazza is offline
Proud 2000 XLH 1430 Owner
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bywong
Posts: 1,693
Sportster/Buell Model: XLH 1430
Sportster/Buell Year: 2000
Other Motorcycle Model: Piaggio X9 250
Other Motorcycle Year: 2004
Reputation: 4032
AussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really nice
Default Need Help - Running Very Rough

My bike has been running rough.

Replaced the coil, ignition cables and ignition itself with new SE items.

Timed it and it ran beautifully.

Road bike yesterday and no problems over about 30 KMS. Road again this morning and after about 40 KMs bike started running rough. Feels like no power and out of balance, lumpy.

Checked timing and OK. Sparks plugs not fouled.

Carby has not had mixture changed for 5000 kms.

Any ideas?
__________________
AussieGarry

I'm not a complete idiot -- Some parts are missing (but on order from EBay).

Supertrapp 2-1 with 18 plates and closed end cap, 11.5" 412 Progressive with Heavy Duty springs and Progressive fork springs. Mikuni 45carb/SE 44 manifold. NRHS 88" with Stage 2 ported 04 heads with 15 degree squish band, SE .536 cams, crane roller rockers and lifters, NRHS Hurricane Adj Pushrods and Collapsible Covers. Ultima prog ign. 180 main jet, 3 turns, 20 idle jet and 97 needle at 3rd notch. AIM 240 Clutch. LRB Z Plus Brake Pads on dual front brakes. Kuryakyn Boss Blade Levers + Forcewinder XR A/C.
Reply With Quote
  #2  
Old 18th June 2007
chrishajer's Avatar
chrishajer chrishajer is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: May 2006
Location: West of Chicago, Illinois USA
Posts: 5,310
Sportster/Buell Model: Dead Hugger
Sportster/Buell Year: 1988
Reputation: 5793
chrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nice
Default

Intake leak?

--Chris
Reply With Quote
  #3  
Old 18th June 2007
merc merc is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: Jul 2005
Location: Pelham
Posts: 5,910
Sportster/Buell Model: Custom
Sportster/Buell Year: 05
Other Motorcycle Model: Suzuki GN400
Other Motorcycle Year: 1980
Reputation: 94727
merc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud ofmerc has much to be proud of
Default

sounds like it is choking out.
Reply With Quote
  #4  
Old 18th June 2007
chrishajer's Avatar
chrishajer chrishajer is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: May 2006
Location: West of Chicago, Illinois USA
Posts: 5,310
Sportster/Buell Model: Dead Hugger
Sportster/Buell Year: 1988
Reputation: 5793
chrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nice
Default

Since the problem seems to happen after a random amount of miles, maybe it's electrical. Broken battery cable that is just barely making contact sometimes? Maybe the problem with the way it's running is electrical, but not with the ignition? Does anything interesting happen with the lights or the starting system when it is running bad? Does the problem appear to be related to vibration or RPM?

--Chris
Reply With Quote
  #5  
Old 19th June 2007
AussieGazza's Avatar
AussieGazza AussieGazza is offline
Proud 2000 XLH 1430 Owner
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bywong
Posts: 1,693
Sportster/Buell Model: XLH 1430
Sportster/Buell Year: 2000
Other Motorcycle Model: Piaggio X9 250
Other Motorcycle Year: 2004
Reputation: 4032
AussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really nice
Default

Quote:
Originally Posted by chrishajer View Post
Since the problem seems to happen after a random amount of miles, maybe it's electrical. Broken battery cable that is just barely making contact sometimes? Maybe the problem with the way it's running is electrical, but not with the ignition? Does anything interesting happen with the lights or the starting system when it is running bad? Does the problem appear to be related to vibration or RPM?

--Chris
Lights OK, do not dim. Vibration increases. Getting local HD dealer to look at it on Thursday. Sick of the problem. Thanks all for your help.
Reply With Quote
Know Thy Hog

  #6  
Old 19th June 2007
chrishajer's Avatar
chrishajer chrishajer is offline
Senior Master Custom Bike Builder
 
Join Date: May 2006
Location: West of Chicago, Illinois USA
Posts: 5,310
Sportster/Buell Model: Dead Hugger
Sportster/Buell Year: 1988
Reputation: 5793
chrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nicechrishajer is just really nice
Default

Please let us know what they find. It will no doubt help someone else.

--Chris
Reply With Quote
  #7  
Old 19th June 2007
cantolina's Avatar
cantolina cantolina is offline
Luvs me an artsy chick...
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chautauqua County, NY
Posts: 11,806
Sportster/Buell Model: 883>1200 XLH
Sportster/Buell Year: 97
Reputation: 112235
cantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud ofcantolina has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by AussieGazza View Post
My bike has been running rough.

Replaced the coil, ignition cables and ignition itself with new SE items.

Timed it and it ran beautifully.

Road bike yesterday and no problems over about 30 KMS. Road again this morning and after about 40 KMs bike started running rough. Feels like no power and out of balance, lumpy.

Checked timing and OK. Sparks plugs not fouled.

Carby has not had mixture changed for 5000 kms.

Any ideas?
Is the battery fully charged?
__________________
~Chuck

"entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem"


Occam's Razor...

in English: "entities must not be multiplied beyond necessity."
My definition: "The simplest answers are the most likely"

~NRHS machined 1200 conversion, shittin and gettin...

XLF Tuning Stickies

Charging system troubleshooting




Reply With Quote
  #8  
Old 20th June 2007
AussieGazza's Avatar
AussieGazza AussieGazza is offline
Proud 2000 XLH 1430 Owner
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bywong
Posts: 1,693
Sportster/Buell Model: XLH 1430
Sportster/Buell Year: 2000
Other Motorcycle Model: Piaggio X9 250
Other Motorcycle Year: 2004
Reputation: 4032
AussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really nice
Default

Quote:
Originally Posted by chrishajer View Post
Please let us know what they find. It will no doubt help someone else.

--Chris
Will certainly inform you all of what is wrong.
Reply With Quote
  #9  
Old 22nd June 2007
AussieGazza's Avatar
AussieGazza AussieGazza is offline
Proud 2000 XLH 1430 Owner
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bywong
Posts: 1,693
Sportster/Buell Model: XLH 1430
Sportster/Buell Year: 2000
Other Motorcycle Model: Piaggio X9 250
Other Motorcycle Year: 2004
Reputation: 4032
AussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really niceAussieGazza is just really nice
Default

Got it back from dealer and all they did was change the mixture to 3.5 turns.

When I bought it it ran well at 2 turns, though a bit lean, so I made it 2.5 turns.

The new SE ignition seems to require more mixture?

The awful rattle/vibration turned out to be a broken front exhaust heat shield!!!! I was worried that I may be doing internal damage.

The top attachment has broken underneath the shield and it rattles at speed.

No other problems with bike. 'A good one' the mechanic said.



Thanks all for you help.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Custom Search

All times are GMT +1. The time now is 15:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
XL Forum - Linson Media LLC